filarakia-90x93 we care

Η “πράσινη” σειρά μας          klostes-298x300 we care

Στη Makotex, ό,τι μας περιβάλλει μας εμπνέει 

Αναζητούμε διαρκώς βιώσιμες λύσεις που μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά στην κατἀκτηση μιας πιο πράσινης καθημερινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναπτύξει μια σειρά οικολογικών προτάσεων, με καρτελάκια και ετικέτες, που πέρα από τη σχεδιαστική τους μοναδικότητα, έχουν ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα: είναι παρασκευασμένες από eco friendly υλικά.
Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 4 διαφορετικές επιλογές, σε επίπεδο πράσινης ετικέτας και δεν σταματούμε εκεί. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη γκάμα των οικολογικών μας ετικετών και στα επόμενα χρόνια όλα τα πολυεστερικά υλικά μας ( πανιά ή νήματα) να έχουν σαν πρώτη ύλη τον ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Με αυτό τον τρόπο, φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια πιο πράσινη, καλύτερη ζωή.

Τα πράσινα υλικά μας

Ανακυκλωμένες
μικροφίμπρες βισκόζης

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στις τυπωτές ετικέτες σύνθεσης «Care Labels». Αποτελείται σε ποσοστό 80% από βισκόζη και 20% από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, πρόκειται δηλαδή για υλικό βιοδιασπώμενο κατά 80%. Παράλληλα, είναι tear away, που σημαίνει ότι όταν το ρούχο πλυθεί, γίνεται τόσο μαλακό, που μπορείς εύκολα να το απομακρύνεις απλά τραβώντας το, χωρίς να προκληθεί ζημιά στο ρούχο. Είναι υλικό που δέχεται πολλούς τρόπους εκτύπωσης, ακόμα και ψηφιακά, για πολλές αλλαγές με μικρές ποσότητες. Ο ψηφιακός είναι και ο πιο οικολογικός τρόπος εκτύπωσης.

Ανακυκλωμένος πολυεστέρας

Χρησιμοποιείται στις υφαντές ετικέτες, και πιο συγκεκριμένα σε λευκά είδη, είδη στολών εργασίας κλπ. Το υλικό σύνθεσης είναι από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Παρουσιάζει υψηλή αντοχή σε συχνά και βιομηχανικά πλυσίματα (κλιβάνους νοσοκομείων, ξενοδοχείων, κτλ.), σε υψηλές θερμοκρασίες και χημικά. Η ποιότητα αυτή δέχεται μικρά γράμματα για πολλές πληροφορίες σύνθεσης του υφάσματος.

                                         xerakia we care

Pet plastic bottles 

Το υλικό σύνθεσης είναι 100% ανακυκλωμένος πολυεστέρας που προέρχεται αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια. Χρησιμοποιείται σε τυπωτές ετικέτες. Είναι υλικό που δέχεται πολλούς τρόπους εκτύπωσης ακόμα και ψηφιακό, για πολλές αλλαγές με μικρές ποσότητες. Ο ψηφιακός είναι και ο πιο οικολογικός τρόπος εκτύπωσης.

Μπαμπού / Ζαχαροκάλαμο*

Γενικά, το χαρτί είναι βιοδιασπώμενο στο περιβάλλον και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται χώμα. Ωστόσο, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, τα χαρτιά προέρχονται από κοπή δέντρων, ελεγχόμενη ή μη. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χαρτιού είναι ότι προέρχεται σε ποσοστό 100% από πολτό σκουπιδιών μπαμπού, ζαχαροκάλαμου και βαμβακιού, προλαμβάνοντας έτσι την αλόγιστη κοπή δέντρων. Χρησιμοποιείται σε οικολογικά καρτελάκια.

*ελεγχόμενη παραγωγή μπαμπού ή ζαχαροκάλαμου

babou-150x90 we care
prasinilampa-61x93 we care

Πράσινη ανάπτυξη στην πράξη

Πράσινη ανάπτυξη
στην πράξη

prasinotrifili-80x93 we care

Στη Makotex συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε καθημερινά, έχοντας ένα σαφές όραμα για το μέλλον: Στην εταιρική μας ετικέτα, θέλουμε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η έννοια της βιωσιμότητας.
Πιστεύουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να λάβουμε όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ως μη ενεργοβόρος εταιρεία. Εκμεταλλευόμενοι σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ, έχουμε επενδύσει σημαντικά στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης, προκειμένου σε βάθος τριετίας να ελαχιστοποιήσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Οικολογικές πρακτικές στην
παραγωγική διαδικασία

Οι εγκαταστάσεις μας είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, τα μελάνια που χρησιμοποιούμε έχουν ως βάση το νερό και το λάδι ή είναι φυσικά μελάνια σιλικόνης, τα μόνα που δεν διαθέτουν σήμανση για τοξικότητα στο αναπνευστικό σύστημα και στο περιβάλλον. Τα κατάλοιπα των μελανιών είναι βαμβακερά πανάκια μεγέθους 15cm X 15cm, τα οποία συγκεντρώνονται και προωθούνται σε εταιρεία που τα καταστρέφει. Πρόκειται για μια αρκετά κοστοβόρα διαδικασία, η οποία όμως κρίνεται εξαιρετικά ωφέλιμη για το περιβάλλον. Και αυτό αποτελεί πάντα την απόλυτη προτεραιότητά μας στη Makotex.

Μονάδες φωτοβολταϊκών οροφής

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών οροφής στις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ποσοστό έως και 70% κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της μονάδας μας, κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Η ενεργειακή αυτάρκεια της Makotex θα είναι μια σημαντική κατάκτηση που θα οδηγήσει σε σπουδαία εξοικονόμηση ενέργειας σε καθημερινή βάση.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Προκειμένου να διασφαλίσουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, προχωράμε σε εργασίες θωράκισης και μόνωσης των εγκαταστάσεών μας (2800 m2), για να ελαχιστοποιήσουμε τις ενεργειακές απώλειες. Μέσα από αυτές τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ειδικού καυστήρα αερίου, κελύφους σε όλο το κτίριο και μόνωσης όλων των παραθύρων, οι εγκαταστάσεις μας θα φτάσουν να αποτελούν ένα πρότυπο για την πράσινη επιχειρηματικότητα.

e-πλατφόρμα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά μια ανερχόμενη τάση, είναι μια αναγκαιότητα για κάθε επιχείρηση που προσανατολίζεται στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, στη Makotex έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξη ενός customised λογισμικού, το οποίο θα επιτρέψει την αυτοματοποίηση των διαδικασιών με τους πελάτες. Με αυτό τον τρόπο, κάθε πελάτης θα μπορεί να εισέρχεται στην πλατφόρμα και να λαμβάνει οποιαδήποτε ενημέρωση επιθυμεί σχετικά με την εξέλιξη της παραγγελίας του, τις οικονομικές εκκρεμότητες και όλα όσα αφορούν στη συνεργασία μας. Αναμένεται με αυτό τον τρόπο να πετύχουμε εντυπωσιακή μείωση της συνολικής κατανάλωσης χαρτιού στο σύνολο των εταιρικών μας συναλλαγών.